Sanctumin tarina

Suomalais-Indonesialaisen sukelluskeskus Sanctumin tarina on lähtöisin Sulawedeltä Indonesiasta, kun Emmi Hyvärinen ja hänen silloinen aviomiehensä Andri Yusuf avasivat ensimmäisen Sanctum-sukelluskeskuksen vuonna 2015 Una Unan autiosaarelle. Toinen Sanctumin sukelluskeskus avattiin Nusa Penidalle vuonna 2017, kun pariskunta halusi muuttaa lähemmäs ns. sivistyksen pariin saatuaan pienen Selina-tytön. Vuoden 2020 alussa juhlittiin Gili Trawanganin keskuksen avajaisia. Nyt Sanctum on ottanut haltuunsa myös Balin saaren sukellusvalikoiman eli heidän kauttaan pääsee nyt myös sukeltamaan Balin saaren sukelluskohteisiin Sanurista käsin. Jos matkaat Balin suunnilla, voit siis helposti vierailla vaikka Sanctumin kolmessa lokaatiossa ja sukeltaa niiden kaikki sukelluskohteet läpi. Sanctum auttaa näissä matkajärjestelyissä mielellään. Una Unalle on hieman hidas matkata, mutta tästä partiisista ei kannata pitää kiirettä pois vaan tutustua rauhassa kauniiseen autiosaareen niin veden alta kuin päältäkin. Una Unalla on myös liuta erilaisia luonnonsuojeluohjelmia meneillään, joihin voi ottaa osaakin.

Emmi omistaa ja johtaa Sanctumia yhdessä Andrin kanssa. Usemmiten hänet löydät hänet Gili Traganwanilta. Emmi aloitti sukelluksen vuonna 2010, Thaimassa Phi Phi -saarella ja sieltä hän palasi Suomeen tekemään joukon kursseja Suomen vesissä. Hän on toiminut sukelluskouluttajana viimeiset 7 vuotta mm. Maltalla, Thaimaassa ja Indonesiassa. Emmi on rautainen sukelluksen ammattilainen. Hänellä on vahva tuntemus sukelluksen alan markkinoinnista ja sukellusopettajan päivittäisestä arjesta. Emmi on rento ja lämminhenkinen opettaja. Hän rakastaa Makro-sukellusta Gili Trawanganilla ja mennä lujaa virtaisemmassa kyydissä Nusa Penidalla.

Andri on kotoisin Sulawedeltä, aivan Una Unan läheltä. Andri on syntynyt sukellusyrittäjäperheeseen ja hänen äidillään on Togeanin ensimmäinen sukelluskeskus Kadidirilla. Ennen Sanctumia Andri pyöritti äitinsä kadidiriparadise.com -yritystä. Andrille on siis jo pienestä pitäen tullut tutuksi sukellusmaailma. Andri on koulutukseltaan asianajaja ja hän hoitaa Sanctumin paperiasioita ja tietenkin myös sukeltaa eli hän toimii myös kouluttajana Nusa Penidalla.

Sanctumille kannattaa mennä myös syömään. Emmillä on taitavat hyppyset myös ruoanlaittoa ja ravintolatoimintaa ajatellen ja Sanctumilla onkin erittäin maukas menu.

Sanctumin perhe kasvaa kasvamistaan ja uusia jäseniä on liittynyt tiimiin yrityksen matkan varrella. Vakiotiimin lisäksi meillä on kausittain töissä Dive Master- ja ICD-kouluttajiksi koulutettavia opiskelijoita että jo valmistuneita Sanctumilaisia.

Alla lisää tietoa Sanctum perheestämme Emmin ja Andrin lisäksi.

Emmi ja Andri omistavat yhdessä Sanctumin. Vene on nimetty heidän tyttärensä mukaan Selinaksi.

Tiimi Nusa Penidan, Gili Trawanganin ja Sanurin Sanctumeilla

Ylempänä tällä sivulla jo esiteltyjen Sanctumin perustajien Emmi Hyvärisen ja hänen silloinen aviomiehensä Andri Yusufin lisäksi alla esiteltynä muita Sactumilaisiamme.

Emmin pikkusisko Mimmi Hyvärinen , PADI OWD INSTRUCTOR, on asunut viimeiset 3 vuotta Nusa Penidalla ja pyörittää Nusa Penidan keskusta yhdessä miehensä Yosephin kanssa. Mimmi on iloinen ja aurinkoinen sukellusopettaja, joka käy kaikki asiat lävitse erittäin perusteellisesti. Mimmi on Sanctumin parhaita “haikuiskaajia” eli hänen seurassaan saattaa käydä mitä parhain tuuri sukelluksilla.

Yospeh Ay, PADI ja RAID instructor, on Mimmin aviomies ja heillä on pieni poika Yoshua. Yospeh on sukeltanut viimeiset 7 vuotta ammatikseen ja hänellä on jo noin 3 000 sukellusta Nusa Penidalla. Toypakeh on sukelluskohteista Yosephin ehdoton suosikki. Jos etsit hyvää sukellusopettajaa Yoseph on ehdoton ykkönen. Joskus ravintolassa saatat myös kuulla Yosephin laulavan ja soittavan, kun Sanctumin bändi musisoi Sanctumin juhlissa.

Andrew Noviko, PADI special instructor (eng,rus) on ollut osa Sanctumin perhettä jo yli vuoden. Hän on erittäin ammattimainen ja tarkka opettaja Nusa Penidan keskuksella runsaalla huumorilla varustettuna. Andrew rakentaa omaa “homestaytä” Nusa Penidalle. Andrewista on mahtava tehdä kokeilusukelluksia uusien sukeltajien kanssa sekä AOWD-kursseja. Andrewin lempi sukelluskohde Nusa penidalla on ehdottomasti Banah.

Sanctum Una Unan sukellustiimi

Anni Kytömäki on kotoisin Suomesta. Hän lähti Suomesta reippureissaamaan vuonna 2010 ja on jäänyt sille tielle. Una Unalla vieraili kahteen otteeseen vuosina 2016 ja teki comebackin vuonna 2018 Sanctum-tiimiin. Anni toimii Una Unalla managerina ja on myos osakkaana Sanctum Una Unalla. 

Värikkään työhistoriansa ansiosta Annilta löytyy paljon uusia ideoita resortin edistämiseksi ja hän osaa ottaa huomioon jokaisen työpisteen. Annin intohimo on vedenalainen maailma ja erilaiset luonnonsuojeluun ja ympäristövastuuseen liittyvät projektit, jotka on Anni on ideanikkarina luonut Sanctum Una Unalle.

Anni opettaa ja vetää Una Unan Conservation -projekteja sekä kouluttaa PADI-kursseja. Suurin osa ajasta menee jo olemassa olevien projektien parissa sekä uusia projekteja kehitellessä. Toisten auttaminen ja yhteyshengen luominen sekä työyhteisössä että kylän yhteisössä tulee Annilta luonnostaan.

Anni ehti sukeltaa eri puolilla maailmaa mm. Australiassa, Kanadassa, Portugalissa, Asiassa, Suomessa sekä ympäri Indonesiaa ennen asettumistaan Una Unalle.  Hän ei tule koskaan lopettamaan matkustamista, mutta Anni on iloinen voidessaan kutsua Una Unaa kodikseen. Anni nauttii “muck diveista” etsien micromacro-elämää kuin mikäkin mestarietsivä. Hänen suosikkisukelluskohteensa  Una Unalla ovat: Barrenland ja Ihana.

Cedrick on Ranskalainen osakas, joka asuu puolet vuodesta Una Unalla ja toisen puolikkaan hän viettää matkustellen ja aikaa viettäen Sulaweden Tana Torajassa perheensä luona. Sanctumin perheeseen hän tuo iloisuutta positiivisella asenteellaan ja hänsetä on mahtava jakaa oppejaan ja intohimoaan  sukellusta kohtaan muiden kanssa. 

Cedrikilta löytyy takastaskusta monenlaisia spesiaaliteetteja kuten sidemount, nitrox, deep, DPV, wreck ja emercency oxygen provider. Kurssit häneltä luonnistuvat ranskaksi, englanniksi ja espanjaksi.

Cedrick on pienestä pitäen elänyt lähellä rannikkoa ja nän rakastaakin siksi merta kovasti. Cedrikillä on palava halu aina oppia uutta ja hän käyttää paljon aikaa opiskeluun ja erilaisten erikoiskurssien parissa. Cedrick on seka PADI, SSI että ADIP -kouluttaja ja hän vetää myös muun henkilökunnan tavoin Ocean Questin korallikurssia. Cedrick on myos ADIP-organisaation regional manager Indonesiassa.

Cedrick on ehtinyt sukeltaa eripuolilla Indonesiaa, Filippiineillä, Thaimaassa, Uudessa Seelannissa, Ranskan Polynesiassa, Kuubassa, Ranskassa ja Guadeloupessa. Hän kirjoittaa ranskankielistä blogia.

Cedrikin suosikkisukelluskohteet Una Unalla ovat Black forrest ja P1.

Naldi on kotoisin Wakaista Batudakan saarelta. Hän on meidän pitkäaikaisin työntekijämme ja yksi paikallisista divemastereista. Naldi aloitti kapteenina vuonna 2015. Nuoresta iästään huolimatta Naldilla on ollut vankka tulevaisuuden suunnitelma edetä urallaan ja se palkittiin divemaster-kurssilla.

Naldilla on loistava tuntemus Una Unan vedenalaisesta maailmasta ja palava halu uuden oppimiseen. Hänen seuraava askel onkin suorittaa kouluttajan kurssi Sanctumin Nusa Penidalla. Naldi on ollut isona osana Sanctumin kouluprojektia. Naldilla myös halussa Ocean questin korallikurssi,eli hänen johdollaan pääsee myös istuttamaan koralleja.

Naldin omin sanojen mukaan hän rakastaa sekä maanpäällistä että vedenalaista Una Una -saarta. Sanctumin hyvän ilmapiirin, työyhteisön, ja vaihtuvien kiinnostavien projektien ansiosta Naldi näkee itsensä työskentelemässä Sanctumilla vielä pitkään.

Naldin suosikkisukelluskohteet Una Unalla ovat Apollo, Karang lemput ja Abyss.

Fatur on kotoisin Wakaista Batudaka-saarelta, joka on Togeanin pääsaarista. Hän aloitti kapteenina Sanctumissa vuonna 2017 ja on edennyt urallaan divemasteriksi vuonna 2019. Fatur myös opettaa Ocean Questin korallin istutuskursseja ja on isossa osassa Celengan Sampan ecobrick’s toiminassa. Hän on kiinnostunut sekä sukelluksesta että vapaasukelluksesta. Tulevaisuudessa han haluaa opettaa vapaasukellusta Sanctumin riveissä. Sanctumin hyvä ilmapiiri, mahtavat työkaverit, uusiutuvat projektit tekevät Sanctumista mielekkään työpaikan.

Faturin suosikkisukelluskohteet Una Unalla ovat Pelangi ja Karamg lembut.